Creatieteam

Permalink to Campinggast 5/8: Anton de voyeur

Campinggast 5/8: Anton de voyeur

Had je dat maar eerder geweten! Nog half slaperig in je oude slaapshirt die net over je billen valt, rits je de voortent open om te voelen hoe lekker het buiten al is. ‘Ook goedemorgen!’ Snel breek je je ongegeneerde gaap af, wie in godsnaam brult daar? Het is Anton en Anton ziet álles. Hoe hij dat voor elkaar krijgt? Je komt er stapje voor stapje achter tijdens jullie vakantie. Allereerst poot Anton zijn Hobby met luifel liefst midden op het veld neer, met het gezamenlijke kraantje vóór de caravan en de gedeelde elektriciteitskast erachter. Jullie delen de stroomkast dan niet, het kraantje is geen ontkomen aan. Als je de tweede dag voor de zoveelste keer de koffiebekers voor zijn neus komt omspoelen, krijg je bijna de neiging excuses te maken. Later op de middag neem je het teiltje met de vaat mee op je sanitaire stop in het toiletgebouw. ‘Ik heb nog volop water hoor!’ roept Anton vanaf de overkant.

Illustratie: Simon Weeda voor de Telegraaf

Anton is net een bewegingssensor, hij functioneert pas echt als er enige actie plaatsvindt. Daarom staat (ten tweede) zijn caravan zelden tussen de vaste gasten, op het trekkersveld gebeurt het! Hoogtepunt is de aankomst van een nieuwe kampeerder. Dan gaat Anton er eens goed voor zitten in zijn relaxstoel met voetensteun, de thermoskan koffie bij de hand op het uitklapbare zijtafeltje. Terwijl de vader in zijn eentje probeert de caravan op de juiste plek te duwen, rent de moeder met een baby op haar arm hun peuter achterna richting het zwembad. Jullie veren direct op om te helpen, je weet nog goed hoe wanhopig je zelf op dit soort momenten was. De caravan rolt pardoes in een kuil, de deur valt open en een tsunami aan spullen dondert naar buiten. Anton grijnst en schenkt nog eens koffie in, nu wordt het pas echt leuk.

Bij al dat geluid steekt zijn vrouw Mirjam haar hoofd over de half gesloten caravandeur, aanschouwt het tafereel en trekt zich weer terug om haar mandala van theezakjes te vouwen. Want ten derde, Anton en Mirjam hebben een goed huwelijk maar zijn al jaren letterlijk op elkaar uitgekeken. Ieder gaat zijn gang en dat bevalt ook op de camping uitstekend. Mirjam heeft haar hobby’s en doet mee aan alle activiteiten in de kantine die óf met knutselen te maken hebben óf iets met muntjes zoals de bingo of het pop up casino. Anton komt altijd even met haar mee of er iets te zien valt. Nooit lang, liever zit hij bij het zwembad of op het terras naast de receptie. Tijdens het spitsuur bij de douche tref je hem regelmatig aan, druk doende met een afwasje of de porta potti. Je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat hij liefst naar vrouwen kijkt, bij voorkeur schaars gekleed.

Al dat gegluur is misschien wat ongemakkelijk, ergens is het ook best handig. Wat kan jullie nu gebeuren als je zo in de gaten gehouden wordt? Dus als een loodgrijze lucht zich tijdens een fietstocht aandient, maak jij je niet druk over de opgespaarde berg was die nu heerlijk schoon aan de lijn achter je caravan wappert. Tot op je ondergoed verzopen fietsen jullie de camping op. ‘Voortaan eerst even de buienradar checken hè!’ roept Anton vanonder zijn luifel. ‘Jullie was is inmiddels drijfnat!’

Anton de voyeur ziet alles op de campingDeze column is 5/8 uit serie Campingtypes die verschijnt in de vakantiebijlage 2019 van de Telegraaf

 MarjoleinePortret