Creatieteam


Permalink to Borrelbuur of betweter: herken je campingtype

Borrelbuur of betweter: herken je campingtype

Campingtype-borrelbuurkabouter
Of je nu houdt van kamperen of er een bloedhekel aan hebt, deze negen campingtypes ben je vast wel eens tegengekomen. In het wild om je heen of in de minisamenleving die camping heet. Je ontmoet ze ook in mijn Campinggeluk!

Campingtype 1: de ‘ik doe net of ik thuis ben’-kampeerder

Ze staan elk jaar minstens drie weken op dezelfde camping en daardoor voelt dat misschien een beetje als thuis. Ze hebben hun plek zo volgebouwd dat hij met zijn mountainbike alleen nog maar via jouw plek naar buiten kan (denk aan de regels, mensen!) en ’s avonds draaien ze keiharde muziek of hebben ze hard een film aan staan. Echt heerlijk als die tv op ongeveer een halve meter van jouw bed staat

Campingtype 2: de burgemeester

Je komt hem vooral tegen in het laagseizoen. Kenmerken: een vijftiger of zestiger die zich gedraagt of de camping van hem is. Hij komt er al (tientallen) jaren en zet zijn caravan elk jaar op hetzelfde plekje. Jij bent slechts de passant die toevallig even ‘zijn’ camping bezoekt. Er zijn burgemeesters bij die bij aankomst hun snoeischaar uit de caravan pakken en de heg even bijknippen. Niet om de onderhoudsmannen te helpen, maar om wat extra ruimte op zijn plek te creëren. Daar heeft hij als burgemeester immers recht op!

Campingtype 3: de borrelbuur

Op de camping een keertje wat met je medekampeerders drinken? In dat geval heb je mazzel met leuke borrelburen. Het moment voltrekt zich volgens het volgende scenario: je raakt op de erfgrens van jullie plekken in gesprek over het een of ander. Op een gegeven moment komen de partners er ook bij staan en beginnen mee te praten. Er verstrijkt een half uur totdat een van jullie zegt dat ‘we net zo goed even met een wijntje bij elkaar kunnen zitten’. De kinderen krijgen chips en limonade en voor je het weet is het half twee ’s nachts en weet je meer over de borrelburen dan over je buren thuis.

Campingtype 4: de voyeur

De voyeur staat meestal tegenover je en ziet álles wat er rondom jouw tent gebeurt. Kom je ’s ochtends uit de voortent gestommeld, dan zit hij (meestal) al voor de tent met een bak koffie en kijkt je recht aan. Ook goedemorgen! Hij kijkt toe als je je opvoedskills op de kinderen loslaat, als je je zelf van top tot teen insmeert voor je naar het strand gaat en als jullie ’s avonds gaan eten. Natuurlijk mist hij ook geen seconde van het schouwspel dat zich voor zijn ogen voltrekt wanneer een enorme hoosbui je voortent volledig blank zet en jullie met twee man sterk proberen het water van de luifel te laten lopen terwijl de kinderen veilig in hun stoel moeten blijven zitten. Helpen? Ho maar! De voyeur steekt liever een sigaretje op en kijkt vanonder zijn droge luifel genietend toe hoe zijn overburen zich redden.

Mrs perfect stijlvol over campingCampingtype 5: Mrs. Perfect

Ze heeft twee, soms wel drie, kinderen gekregen, maar dat is niet aan haar af te zien. Met haar streeploos zongebruinde lichaam, uiteraard ultraslank, schrijdt ze dagelijks in bikini meerdere keren voorbij je tent. Of ze nu gaat douchen, stokbroden heeft gehaald of met een afwasteiltje loopt; het is allemaal even gracieus en perfect. Tip: meet je niet aan Mrs. Perfect! Ook zij heeft vast haar tekortkomingen.

Campingtype 6: de lieve buur

Altijd in voor een praatje, maar niet opdringerig. Wanneer je na een lange reis aankomt en begint met het opzetten van de tent bieden ze je meteen koud drinken aan. Als je je verontschuldigt voor een jengelend kind halen ze hun schouders op omdat hun tieners ook ooit klein zijn geweest en ze dit ook hebben meegemaakt. De lieve buren zijn behulpzaam zonder betweters te zijn. Ze verwennen je kinderen met ijsjes uit hun gehuurde koelkast met vriezer en verwachten daar niets voor terug. Als ze eerder vertrekken dan jij, komen ze hun barbecue brengen die jij de rest van de vakantie mag gebruiken. Lieve buren zijn heel fijn op de camping!

Campingtype 7: de keurige kampeerder

De keurige kampeerders hebben uiteraard een caravan. Dit stel heeft soms kinderen, maar meestal niet. Hun plek ziet er altijd uit om door een ringetje te halen en dan hebben we het nog niet eens over hun caravan. Die ziet er namelijk uit alsof hij in een showroom staat. Nette luifel, alles opgeruimd en uiteraard een goed gesorteerde fruitschaal én een bloemetje op tafel.

Campingtype 8: de betweter

Ze komen al jaren op deze camping en weten alles (beter). ‘Koop jij je boodschappen in de campingwinkel? Ben je helemaal gek geworden! Je moet naar die en die supermarkt in dat en dat plaatsje. Daar hebben ze trouwens ook de lekkerste vis van de wereld. O en vergeet niet om op weg daar naartoe even bij dat ene strandje te stoppen. Daar is trouwens ook een fantastisch strandtentje. Vraag barman Julio dan wel om de specialiteit van het huis want die wil je niet missen. Doen jullie hem de groetjes van Willem en Marjan? Hij weet echt wel wie we zijn want we komen er al jaren! Niet vergeten hè?!’ Uiteraard weten de allesweters ook wie de campingbaas is, hoe lang al, waarom hij altijd zo chagrijnig kijkt etc.

Campingtype 9: de vrienden/familie/collega’s/oude campingburen

Ze hebben afgesproken op de camping of kennen elkaar nog van vorig jaar. Elke avond voltrekt zich een gesjouw met tafels, stoelen, flessen wijn en hapjes aangezien ze om de beurt gastheer zijn. Natuurlijk bespreken ze alles van het vorige jaar of van hun leven thuis en terwijl je een boek probeert te lezen, hoor je per ongeluk alles en heb je daar ook nog een mening over.

[Met dank aan www.love2camp.nl]

 

 

 

 


Permalink to Weertje buurman!

Weertje buurman!

Kamperen in de regen

Let maar eens op: minimaal een keer per dag heb jij het over temperatuurwisselingen, het wolkendek, waar blijft de zon of gaat het nog regenen. Het weer is het populairste gespreksonderwerp in Nederland. Omdat we er geen fluit over te zeggen hebben en het tegelijkertijd een heleboel bepaalt. Nergens wordt meer over het weer gepraat als op de camping. Kijk, een buitje of twee drie overleven we nog wel. Maar je vakantie verzuipt letterlijk als het langer dan een weekje regent. Het verbroedert wel hè, takkeweer. Met z’n allen in die hoosbui een geul om de tent graven of met het hele veld de boel afbreken bij plotseling noodweer.

Goed 2016 voor mooiweerkampeerder

Steeds meer Nederlanders boeken steeds later hun vakantie, in afwachting van mooi weer in de buurt of toch weer afreizen naar Frankrijk of Spanje (onze populairste vakantiebestemmingslanden). Goed nieuws voor de mooiweerkampeerders onder ons die om de hoek willen kamperen: volgens de al tientallen jaren lang vrij betrouwbare Enkhuizer Almanak krijgen we een paar warme periodes in de zomer van 2016. Het gaat om de periodes 14-21 juni 2016, 13-19 juli 2016, 27-31 juli, 1-7 augustus 2016, 21-31 augustus 2016. Niet zeker is of we lamgeslagen zullen worden door een hittegolf, maar fijn wordt het zeker. Houd eventuele schepjes en stormlijnen gereed de eerste twee weken van augustus: dan kan het af en toe tekeer gaan.

 ‘In haar achterhoofd lachte een stemmetje. Kijk nu eens naar jezelf, gnuifde het. Daar sta je in een veel te groot regenjack, een biertje in je ene hand, in je andere een felgroen emmertje water weg te hozen van het kampeerveld. Na een korte aarzeling zing je mee met Guus Meeuwis en je nieuwe campingvrienden. Hoe meer ze de boel liet wapperen, hoe vaster haar greep werd op de sleutel tot het campinggeluk’

(Linda, fervent hotelgast, ontdekt dat kamperen niet altijd afzien is in Campinggeluk)

 


Permalink to Handdoekje leggen, niemand zeggen…

Handdoekje leggen, niemand zeggen…

Op een vakantiedag de wekker zetten om half 7? Echt wel! Met je slaapdronken hoofd in de rij voor het hotelzwembad, rennen naar een zonnebedje, handdoek erop en je duikt weer terug in je bed. 80 Procent van de Nederlanders ergert zich kapot aan deze gewoonte, 11 procent van hen haalt de handdoek zelfs weg. Wie spreidt zijn katoentje dan uit in de vroege ochtenduren? De Engelsen beschuldigen de Duitsers die ons weer beschuldigen.

Kijk uit, ze kijken

Ligbedjes reserveren gebeurt óók op de camping. Maar Campinggeluk =
* Om half 7 is echt niemand op (behalve die jonge ouder met huilbaby die de rest van de dag door de camping met de nek wordt aangekeken plus die ene fietskampeerder op zijn takkematje)
* Er zijn (te) weinig ligstoelen
* Durf het maar eens te doen terwijl je de mensen (in meer of mindere mate) kent
Een mevrouw heeft vanwege het handdoekdebacle het hotel voortaan verruild voor de caravan, meldde ze in de Volkskrant.

Weg met onbemande handdoek

Voorstel: de helft van die 80 procent levert deze zomer ELKE keer álle onbemande handdoeken die hij tegenkomt, af bij de receptie (in het zwembad gooien schijnt bij die elf procent ook gebruikelijk te zijn). Hotel, camping, waar dan ook. Komen we zomer 2016 eindelijk uitgerust thuis .

waslijn_klein

 

 

 

 


Permalink to De wc-rol aan het haakje

De wc-rol aan het haakje

Er was eens een kampeerder die heel nodig een grote boodschap moest doen. Hij zette zijn bakje koffie in het gootsteentje, schoot razendsnel in zijn klompen en haalde toen de complete voortent overhoop. Want wáár was de wc-rol gebleven? Gelukkig kwam zijn vrouw met het papier onder haar arm, net terug van het toiletgebouw. Dankbaar greep hij de rol, stak hem onder zijn arm en spurtte langs tientallen caravans naar het boetje. Godzijdank, precies op tijd belandde hij op de bril… Gelachen dat de buren hebben!

Een op de vijf Nederlanders vindt toiletbezoek op de camping ‘het ergste dat er is’.* Zo’n 80% noemt de wc-rol wanneer ik vertel Campinggeluk geschreven te hebben. Voor allen heb ik goed nieuws: op bijna alle (lees: alle) campings met een sterretje meer hangt de wc-rol tegenwoordig gewoon waar ie hoort: niet onder je oksel maar aan een haakje op de wc. In het toiletgebouw. Dus weg met de gêne en doei verstopping: lang leve het gemak!

* Best wel oud onderzoek van Glorix

De zeldzame keren dat Linda aan het fenomeen camping dacht, dreef de bingoavond direct boven. Haar vriendinnen voegden er gierend hun campingassociaties aan toe. Met een wc-rol onder je arm héél geheimzinnig naar het toilet, lachen!  Elke dag laffe macaroniprut of vette friet, je groeit al recreërend dicht, let maar op! Die meiden zouden zich verbazen als ze langskwamen. Ze had haar eigen wc, sliep tussen de zijden lakens en kookte als thuis in het kleine, maar compleet ingerichte keukentje. Overigens kwam geen van de meiden checken of hun opbeurende beelden klopten. De komende weken lag iedereen gestrekt aan de verkoelende waterkant in zuidelijker gelegen oorden. Behalve haar ex. Die hing in haar badjas tevreden onderuit op haar ribfluwelen bank.

(Linda, fervent hotelgast, ontdekt dat kamperen niet altijd afzien is in Campinggeluk)


Permalink to Gluren naar de buren

Gluren naar de buren

Een kwart van de vrouwen* maakt zich er schuldig aan. Waarom niet: we laten onze gordijnen er speciaal voor open, in de avonduren met alle lichten aan. Een typisch Hollandse gewoonte, ook wel ‘een blokje om’ genoemd. Wij kampeerders hebben mazzel want wij mogen gluren in het kwadraat! Binnenkijken in caravans, campers en tenten is vaste prik. Maar het beste moment is als de kampeerder aankomt of weggaat. Als de caravanmover zijn eigen gang gaat waardoor de sleurhut op ongewenste plekken belandt. Of de bungalowtent ineens een iglo blijkt. Stokken vergeten, ook geinig. Maar leedvermaak duurt maar kort hè, want als kampeerders onder elkaar steek je de handen uit de mouwen zodat je snel aan een bakkie kunt. Zo hoort dat.

‘Alsof ze in een openluchtmuseum was, liefst gluurde ze in al die caravans rond’

(Linda, fervent hotelgast, leert langzaam de geneugten van het gluren kennen in Campinggeluk)

(*Cijfer uit: Onderzoek Direct Reseach (2012)


MarjoleinePortret